Bezoekers enthousiast over EetJeBeter diabetes II kookclinics

05-06-2018

Na 23 dagen, 12 steden en zo’n 100 voorlichtingssessies is de EetJeBeter roadshow 2018 afgelopen vrijdag met een prachtig resultaat afgesloten in Bergen op Zoom. In mei trok de EetJeBeter-truck door Brabant om kookclinics en voorlichting te geven aan diabetes II-patiënten en geïnteresseerden. Een WeAreFood-initiatief van FoodforCare, CZ, Maison van den Boer, Emté en Simac om deze groeiende groep in Brabant nieuwe kookroutines te laten ontdekken.

Robert Danse, kok bij Maison van den Boer en zelf diabetes II-patiënt, kreeg tien jaar geleden de diagnose. Met een nieuwe kijk op koken lukte het hem om zijn medicijngebruik flink terug te brengen: van elke dag spuiten tot spuitvrij. Tijdens EetJeBeter deelde Robert zijn ervaringen en liet de deelnemers op smakelijke wijze ervaren hoe eenvoudig je de eerste stappen naar een koolhydraatarm dieet en een gezonde levensstijl kan zetten. “Vier weken lang met een enthousiast team op pad, dat is genieten van de eerste tot de laatste dag. De gasten die in de truck zijn geweest, zijn gemotiveerd naar buiten gegaan. En niet alleen maar door mijn persoonlijke verhaal maar ook door de persoonlijke verhalen die ze zelf deelden. Het is nu nog een druppel op een gloeiende plaat maar ik weet zeker dat het begin gemaakt is."

Henk Kivits, founding father van FoodforCare en EetJeBeter, was samen met Robert en collega’s de gehele maand op pad om zich volop in te zetten voor dit mooie maatschappelijke project. “We hebben vele mensen mogen verwelkomen in de foodtruck deze weken. Zonder uitzondering waren de gasten onder de indruk van wat zij zelf kunnen doen aan hun gezondheid. Dat we hen een beetje op weg geholpen hebben, is fijn. Ik hoop dat wij er met dit initiatief toe bijdragen dat de groei van diabetes II in Brabant stagneert.”

De tour heeft in meerdere steden geleid tot bewustwording en enthousiasme onder zowel bezoekers alsook gemeentes om dit globale probleem lokaal aan te gaan pakken. In totaal hebben we gedurende het project ruim 1.000 bezoekers in de truck aan tafel mogen verwelkomen en kende de EetJeBeter kookboekjes die beschikbaar waren via filialen van Emté gretige aftrek. Gezien het enthousiasme en de positieve input wordt een vervolg van EetJeBeter overwogen.

Alfred van Mameren van de Provincie Noord-Brabant "Voor de EetJeBeter-aanpak is veel belangstelling van gemeenten, zorginstellingen en voedingsprofessionals. Ook vanuit het onderwijs is er interesse. Een mooie basis om te onderzoeken hoe we hier in de toekomst gezamenlijk mee verder kunnen.”

Op de hoogte blijven?

Abonneer op de nieuwsbrief