Hotspot: Budapest Trendtour 2017

02-06-2017

Food Inspiration kennen we natuurlijk allemaal. Jaarlijks vindt er vanuit Foodservice Network Nederland , waar Food Inspiration onderdeel van uit maakt, een tweedaagse trendtour plaats naar een culinaire hotspot in Europa. Dit jaar was Budapest, de hoofdstad van Hongarije eindelijk aan de beurt.

Budapest wordt ook wel het Parijs van Oost-Europa genoemd. Dit wordt direct duidelijk door de grandeur die de stad ademt en ook vergelijkbare elegante stijl van architectuur zie je in de binnenstad duidelijk terug.  Andrassy Avenue wordt niet voor niets vaak gebruikt als alternatieve filmspot voor het draaien van cenes die zich in Parijs en de Champs Elysee afspelen.

Op foodgebied is Budapest hot. Net als Berlijn heeft men sinds de val van het communisme een duidelijke drang naar het uiten van de ‘vrije’ geest. Deze vrijheid stimuleert de creativiteit en innovatiedrang. Er heerst een fantastische en open vibe. Street art en levendigheid trekken je mee in deze flow.  Niet voor niets dat een van de grootste popfestivals, Sziget Festival, juist in deze stad plaatsvindt op het gelijkgenaamde eilandje in de Donau als niemandsland tussen Buda en Pest zoals de oorspronkelijke twee steden vroegen heette.

Al vroeg zaten we op de fiets om de mooiste concepten, trends en venues te bezoeken en vooral ook te proeven.  Een mooi voorbeeld hiervan is Bite Bakery Cafe waarvan onlangs deze tweede locatie is geopend. Bijzondere lokale broodproducten in combinatie met de beste koffies maken dat dit concept niet mag ontbreken in deze tour. Om de hoek treffen we Marumoto Japanese Tearoom. Je verwacht het niet maar de bevlogenheid in het opdienen van de zo befaamde Japanse Matcha Tea is hier tot een kunst verheven. Het zen-gevoel overspoelt je bij de rustieke sfeer die dit piepkleine theekamertje uistraalt. Matcha staat bekend om de pure wijze van bereiden en helende werking.

Met respect voor tradities zijn het veelal jonge Hongaarse chefs die de nationale keuken opnieuw uitvinden. Een goed voorbeeld is Bock Bisztró waar op fantastische wijze geëxperimenteerd wordt met traditionele gerechten in een eigentijdse vormgeving op een enorm hoog niveau. De coolste en lekkerste hotdogs haal je bij TöLTo. Eenvoudig maar oh zo lekker. Kies je favoriete toppings, broodjes en saucages. Mazel Tov is zoals de naam al suggereert, gesitueerd in de Joodse wijk van Budapest. Een fantastische overdekte patiobar met prachtige design-elementen en hangende tuin.

Op naar KARAVÁN Streetfood. Ook Budapest  heeft zijn eigen Foodhallen. Lekker buiten genieten van een wisselend aanbod van traditionele en wereldse gerechten voor een betaalbare prijs.  Naast Karavan kent Budapest ook tal van overdekte mercats die het bezoek zeker waard zijn.  Voor een cocktail en een mooi uitzicht over Budapest bezoek je de High Note Skybar.

Hongaarse wijn is in opkomst. Even buiten Budapest bezoeken we de Esterházy Etyeki Kúria Winery, een prachtig estate waar topwijn en ruw beton mooi samengaan. De grondprijzen in deze wijnstreek overtreffen zelfs  de prijzen in Budapest.

Zoals gezegd heeft Budapest cultureel gezien veel overeenkomsten met Berlijn. Waar men in Berlijn volledig in de ban is van biologisch, ecologisch, marcobiotisch, vegetarisch, veganistisch, superfoods en sustainability… is de Hongaarse keuken rauwer en zwaarder. Vlees voert hier nog steeds de boventoon. En men geniet hier oprecht van een stevige maaltijd met een goed glas wijn. Santé…. ohnee Egészségedre!

Dit is slecht een kleine selectie van al het moois dat Budapest te bieden heeft.  Zelf naar Budapest?

Download dan de  Food Inspiration  Budapest APP in de App Store of Google Play

Op de hoogte blijven?

Abonneer op de nieuwsbrief