De Noma-experience

02-03-2017


Door Olga Quivooy

Na er lang naar uitgekeken te hebben, was het op woensdag 15 februari eindelijk zover: een diner bij restaurant NOMA in Kopenhagen. Een restaurant waar gasten vanuit de hele wereld naartoe vliegen om er te lunchen of te dineren en meer dan eens uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.


Bij aankomst in het in een typisch Deens pakhuis gelegen restaurant, werden we buiten al van harte welkom geheten door één van de medewerkers. Binnen aangekomen kwam, tot onze grote verrassing, het complete keuken- en bedieningsteam naar ons toe om ons te ontvangen. Wat een welkom!

Van de 12 tafels in het restaurant kregen wij het tafeltje met het beste zicht op de keuken. Helemaal goed. Gekscherend werd ons gevraagd of wij wilden bijspringen indien nodig. Vanuit hier hadden wij prima de gelegenheid om het restaurant in ons op te nemen. Basic, stijlvol, subtiel en geen opsmuk. Geen linnen op tafel en als decoratie een witte kaars en een vaasje met groen. Het restaurant liep langzaam vol met de nog te ontvangen gasten die even hartelijk en enthousiast welkom werden geheten.

Eén van de gastheren kwam ons vertellen dat wij een diner van 16-gangen geserveerd zouden gaan krijgen met een per 2-gangen afgestemd wijnarrangement. Na het navragen naar mogelijke allergieën of ‘dislikes’ waren wij helemaal klaar voor deze dinerbeleving. En een beleving was het…

Prachtig opgemaakte gerechten wisselden elkaar af variërend van gekookte oester, gestoomde king crab en zee egel in koolblad tot geroosterde paddenstoelen, taartje van radijs en warme bouillon van cloudberries. Zelfs mieren en mos gekookt in witte chocolade waren onderdeel van het menu. Het was allemaal even verrassend van smaak en presentatie.|

Na afloop van het diner kregen wij, als kers op de taart, van één van de chefs een uitgebreide rondleiding in zowel de voorbereidingskeuken op de 1e verdieping, de service keuken op de begane grond als ook in de recreatieruimte van de medewerkers. We mochten overal kijken en alles vragen.

Wat is ons het meest bijgebleven? Dat is toch wel gevoel van je meteen thuis voelen en het enthousiasme van het hele team. Wat een gedrevenheid en passie! Dat voel je en dat proef je.

Op de hoogte blijven?

Abonneer op de nieuwsbrief