Natuurlijk Houdbaar Tot

04-11-2016

Productontwikkelaar Hans Melis over voedseltechnologie

 

Voor iedereen vast herkenbaar: ‘Je bent op een feestje waar iemand enthousiast vraagt wat je werk precies inhoud’. In mijn geval, wat doet een Levensmiddelentechnoloog? Dat is toch iets met E-nummers en andere ongezonde stofjes. 

Best vreemd dat we als levensmiddelentechnologen er niet in slagen om dit imago te ontkrachten. Misschien komt het omdat we geen marketeers zijn maar onze focus op de voedselveiligheid ligt. “Natuurlijk Houdbaar Tot” zou een mooie variant op “Ten minste Houdbaar Tot” zijn, waarmee de levensmiddelentechnoloog zijn imago kan verbeteren.

Houdbaarheidsbepaling

Welke producteigenschappen zijn belangrijk voor de houdbaarheid van een product? Met andere woorden waarom beschimmelt brood binnen een week en is een beschuitje maandenlang houdbaar? Waarom bederft verse melk binnen een paar weken en is azijn jaren lang houdbaar? De antwoorden op deze vragen hebben allemaal betrekking op de producteigenschappen van het product. Hierbij zijn de eigenschappen zuur en “vrij” water vaak erg belangrijk.

Dit is nu exact mijn werk, aan de juiste producteigenschappen en productieprocessen de juiste houdbaarheid koppelen. Soms is een product door een paar kleine aanpassingen gemakkelijk langer houdbaar te maken. En dit allemaal zonder de door vele gevreesde “E-nummers”.


Met deze werkwijze ontwikkel ik de langer houdbare producten voor Amaison en FoodforCare. Bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld onze gepasteuriseerde eiwitrijke shake zijn de producteigenschappen en processen bepalend geweest voor de houdbaarheid. Of anders gezegd het proces en de producteigenschappen zorgen mede voor een voedselveilig product.

Toekomst

Willen we dit als consument allemaal weten? In hoeverre is de consument geïnteresseerd in de technologische achtergrond van een product? Volgens mij willen we gewoon lekker, natuurlijk en gezond eten. Laten we dan ook met zijn allen accepteren dat we sommige producten niet oneindig langer houdbaar kunnen maken.

Ben jij wel nieuwsgierig en wil jij wel meer weten over de houdbaarheid van producten, stuur me dan een mail.
En de discussie over de E-nummers, die bewaren we voor het volgende feestje.

Hans Melis
Productontwikkelaar 
hans.melis@maisonvandenboer.com


 

 

 

Op de hoogte blijven?

Abonneer op de nieuwsbrief