Patissier Tom Stalpers gooit zijn toetjes in de strijd

23-09-2016

In gesprek met patissier Tom Stalpers
Door Astrid Roijackers

Voor de één is een diner zonder dessert geen diner. Voor een ander is het dessert een overbodige luxe. Maar bij onze eigen Maison Patissier, Tom Stalpers, gaat het hartje sneller kloppen bij het ‘toetje’.

De liefde voor zijn vak, heeft hem gebracht tot waar hij nu staat, namelijk tussen de allerbeste uit het land, het Culinary Team The Netherlands. Trots? Eigenlijk wel, vertelt Tom Stalpers nog altijd heel bescheiden. Het is het WK, maar dan op culinair vlak. Het is de grootste internationale wedstrijd, met de beste wedstrijdkoks over de hele wereld, met maar één doel, strijden voor goud.

Het is nu ruim een jaar geleden dat Tom Stalpers werd benaderd door Guido Panjer (culinair adviseur bij Sligro) om deel te nemen aan het Culinary Team The Netherlands. De keuze was snel gemaakt, vertelt Tom. Het afgelopen jaar heeft hij samen met het team verschillende trainingen gevolgd, waarbij ze zijn klaargestoomd voor alle sensatie aanstaande oktober.

Het is allemaal nieuw en daarom ook even wennen, vertelt Tom. ‘’Je werkt in een team, met vrijwel allemaal onbekenden. Het ontdekken van elkaars specialiteiten en de verschillende technieken die er aan te pas komen is één van de leukste dingen bij de deelname aan deze wedstrijd. Je leert en doet zoveel inspiratie van elkaar op, dat is gewoon al goud waard’’, aldus Tom.

De wedstrijd wordt gehouden in Erfurt, in Duitsland, en duurt tien dagen lang. Tom richt zich als enige patissier in het Culinary Team The Netherlands op het dessert en het a la carte koken tijdens de wedstrijd. ‘’Het dessert op het bord houdt in dat ik zes desserts moet maken, waarna dit gepresenteerd wordt in de vorm van buffet. De examinators kunnen hierover vragen stellen aan mij. Bij het a la carte koken moet je binnen vijf uur tijd de m.e.p. maken voor 110 gasten en met het hele team doorgeven. Dat is dus wel even aanpoten’’, vertelt Tom. Maar een wedstrijd is geen wedstrijd zonder spanningen, alles voor de winst.

Het behalen van deze winst wordt gedaan door het lekkerste tot het laatst te bewaren, vertelt Tom met een knipoog. Om al een kleine tip van de sluier te geven, het dessert zal bestaan uit een taartje met citroen crémeux, appel beignets, mango ijs, mango gel en vanillesap. ‘’De tonen van de yoghurt met citrus en koud combineren met warm, maakt dit dessert super. De smaak wordt overtroffen door een goede smaakafstemming. Veel gasten willen herkennen wat ze proeven. Ik probeer in mijn dessert altijd eenvoud en herinneringen te vernieuwen’’, vertelt Tom.

Het is een ongekende ervaring, waar hij eeuwig dankbaar voor zal zijn. Op het gebied van patisserie bestaan namelijk maar weinig wedstrijden, gezien deze al heel gauw van hoog niveau zijn. Het is voor Tom dus een groot compliment dat hij als patissier van Maison benaderd is voor de grootste culinaire wedstrijd in de wereld. ‘’ Ik ben meestal van de achtergrond, dus ik hoop maar dat het goed uitpakt met de wedstrijd’’, aldus Tom.

De zin die is er in overvloed, evenals de strijdlust. Het enige wat ons nog te doen staat is duimen! Wij wensen jou vanuit Maison heel veel succes Tom, zet hem op. Toi toi toi!

(Voor meer informatie over het Culinary Team The Netherlands met Maison Patissier Tom Stalpers en de wedstrijd, kijk dan op www.cttn.nl en www.worldchefs.org)

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Abonneer op de nieuwsbrief