Camping à la carte!

06-09-2016

In gesprek met Chef productie: Hans Veltman
Door Astrid Roijackers

Kamperen! Het is voor sommigen een bezigheid waarbij men volkomen uitgeput op reis gaat en vervolgens compleet overspannen thuiskomt, maar dit geldt zeker niet voor onze eigen Maison chef Hans Veltman.

Al ruim 28 jaar rijdt hij iedere zomer samen met zijn gezin naar zijn tweede hometown, een camping op een unieke locatie in het kleine vissersdorpje Fréhel, in het prachtige Bretagne van la France. Hij hoort het ons al denken, wat een trouwe hond, maar tóch slaagt hij er weer in om ieder jaar iets nieuws te ontdekken in dezelfde omgeving.

Het is de heide, zee, rotsen en een overvloed aan kleuren die hem dat stukje rust geven op vakantie, maar stilzitten kan hij niet!  ‘’Het is heerlijk om met een man of acht mosselen te gaan steken. We gaan met vloed de zee in, langzaamaan wordt het eb, de mosselbanken komen los en dan steken we ze stuk voor stuk, lopen we met acht tassen terug, gaan we een middagje schoonmaken en ’s avonds rond een uur of acht zitten we met een glas wijn aan onze eigen versgevangen mosselen, verser dan vers dus’’ vertelt Hans.  

Een ander ultiem vakantiegevoel vindt hij terug in Cancale, een oesterdorpje naast Fréhel. Je krijgt ze daar regelrecht vanuit de zee, in een dozijntje op een plastic bordje, met een open gesneden citroentje, bij de kleine kraampjes aan de boulevard. Je gaat op de kade zitten met een flesje wijn en gooit de schelpen lekker ongegeneerd weer terug de zee in. Een waar geluksmomentje volgens Hans!

Al deze momentjes houdt hij natuurlijk niet alleen voor zichzelf, maar deelt hij naast zijn gezin ook graag met anderen. ‘’Deze zomer stond ik voor de uitdaging om de zoon van onze vakantievrienden aan de oesters te krijgen. We hebben oesters gestoken en van het vocht, witte wijn en een sjalotje een fond getrokken waarna we een dooier hadden toegevoegd om een heerlijke eiersaus te tikken. Deze op de oesters met wat gesmoorde prei en vervolgens gegratineerd. En om de smaak af te maken: hebben we het wit van de prei heel fijn julienne gesneden en kort gefrituurd in olijf olie, die uiteindelijk mijn belofte liet nakomen, namelijk iemand leren oesters te eten. Evenals de mosselen, ik vind het prachtig om het dan zo gek mogelijk te maken. De één is met crème fraiche, de ander met roquefort en zelfs met bier. Missie geslaagd!’’ 


In de keuken bij Maison ligt bij Hans als chef naast voortreffelijke gerechten bereiden ook de uitdaging om zo min mogelijk afval te creëren, een regel die zeker ook geldt op vakantie! Hij gebruikt werkelijk alles. ‘’Ik heb zelden afval. Als ik een pasta met garnalen maak, dan koop ik een mooie garnaal die ik zelf moet pellen, waarbij ik van de koppen en de schalen met overblijfselen van groenten een mooie bouillon voor een overheerlijke saus maak.’’

Het maakt allemaal niet uit voor Hans, mosselen steken, oesters bereiden, makrelen roken, frituren of op de grill. Eén ding is zeker, voor een verrassend smaakvol diner hoeft Hans met zijn gezin de camping niet af.

Het zijn deze mooie tradities die hij er in probeert te houden, met passie voor koken dat is de boodschap. C'est la vie! 
Op de hoogte blijven?

Abonneer op de nieuwsbrief