Verser kan niet: 5x onderscheidend met ingrediënten uit eigen tuin

11-08-2016

Je draagt je steentje bij aan het milieu, bespaart op onkosten en versterkt de beleving voor je gast. Door met ingrediënten uit eigen tuin te werken. Zo doe je dat volgens mij!

Mijn 5 DIY (Do It Yourself)-tips:

1. Je eigen zwammen en paddenstoelen
Koffiedik gooi je vanaf nu niet meer weg, want het is dé perfectie basis voor het kweken van je eigen zwammen en paddenstoelen. Wanneer je eenmaal je eigen verse paddenstoelen geproefd hebt, raak je wellicht verslingerd aan deze hobby – en je gasten ook. Geen zin of tijd om zelf aan de slag te gaan? Bewaar dan het koffiedik en laat het ophalen door GRO of Rotterzwam. Oh ja… ter inspratie: zet eens een Terrabite oesterzwamsnack op de kaart. Van afvalreductie tot voedselproductie!

Rotterzwam

2. Je eigen groenten en fruit
Gasten willen gerechten van ‘eerlijke’ producten. En welke garantie is beter dan wanneer je voor hen zelf groenten en fruit uit de grond trekt? Of je nu ruim of krap bent behuisd (of in dit geval betuind), er valt altijd wel een mouw aan te passen. Leg een moestuin aan, plaats een kweekkas in je tuin of creëer een daktuin. Te rigoureus? Dan is verticaal tuinieren nog een optie: een hangende tuin dus.

Ook een optie: grote stadstuinprojecten waar je meters huurt. Zoals Uit je eigen Stad in Rotterdam, Farming the City Amsterdam, De Tuinfabriek Utrecht en Proeftuin040 Eindhoven. 18 juni vindt een Urban Farming Event plaats in Eindhoven.

Eigen groentetuintje

3. Je eigen honing
Bij Maison van den Boer hebben wij het voortouw genomen om de strijd aan te gaan met bijensterfte (pesticiden in de groenten- en fruitteelt lijken daarvoor de hoofdoorzaak). Op een manier waarop we voor een deel worden voorzien van ‘eigen’ honing. Een win-win situatie dus. Hoe we het doen? Bij ons staan er sinds mei 2013 iedere zomer meerdere bijenkasten op het dak en in de tuin in Veghel. De bijenkasten worden beheerd door drie imkers van imkersvereniging Veghel/Erp. En de bijen zijn vriendelijk en dragen bij aan een beter en biodiverser leefklimaat. Ook iets voor jouw restaurant? Informeer bij de lokale imkersvereniging naar de mogelijkheden.

Honing

4. Je eigen craft beer (of je eigen hop)
Je kunt je eigen craft bier (=kleinschalig, onafhankelijk en traditioneel gebrouwen bier) brouwen, maar je kunt ook verder gaan door je eigen hop te kweken. Leer hoe je hop moet planten, verzorgen en oogsten zodat je voortaan kunt genieten van je volledig huisgemaakt speciaalbiertje. Vertel je verhaal met een eigen bier op de kaart. Cheers!

Hop

5. Je eigen kippenren (mes snijdt aan vier kanten!)
Er gaat niet boven een kakelvers eitje. Dat proef je gewoon. Als er iets is waarbij het mes aan vier kanten snijdt, dan is het wel een eigen kippenren. Je gooit er simpelweg je groenten- en ander natuurlijk afval in, je krijgt er heerlijke verse eieren voor terug, je kippen hebben ook nog eens een waardig scharrelbestaan en last but not least… het is beter voor de portemonnee. Don’t ‘waste’ your time en ga snel aan de slag. Kan ook prima mee in de categorie storytelling!

Kippenren

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Abonneer op de nieuwsbrief