Restaurants op industriële locaties: de 10 mooiste voorbeelden

11-08-2016

Je gasten gaan tegenwoordig graag uit eten in een oude fabriek of leegstaande loods. Op het eerste gezicht wellicht wat ongezellig en kil, maar de feiten liggen toch net wat anders… Blogger Jorg Wiltink laat het zien.

Horeca in fabrieken, hier komt de trend vandaan:
Deze trend is natuurlijk al wat langer gaande. De roots liggen onmiskenbaar in de verlaten wijken van New York waar kunstenaars en creatieven lekker ‘hun gang’ konden gaan in de oude pakhuizen van o.a. het Meatpacking District en Brooklyn. Met de torenhoge huren in Manhattan was het bijna onvermijdelijk dat lokale horeca zich wel aangetrokken voelde tot de prachtige en wat groteske leegstaande panden. En de hierbij horende underground lifestyle. Deze roemruchte plekken werden dan ook dé nieuwe hotspots waar uiteindelijk zelfs de grote corporates zich gingen vestigen. Naast New York is ook Berlijn, welliswaar met een andere historische achtergrond, absoluut één van de voorlopers op dit gebied.

Tijd voor een top 10 van ‘eetfabrieken’
In eigen land zijn we echter ook niet vies van een oude fabriekshal als het aankomt op event- en horeca-exploitatie. Zo zijn we natuurlijk allemaal bekend met de oude fabrieken van nostalgische merken als Van Nelle, Verkade en Philips. De Van Nelle Ontwerpfabriek, Verkadefabriek, Strijp-S en ook de Westergasfabriek behoren tot de bakermat binnen dit metier geteld moeten worden. Hier nog wat mooie voorbeelden waar je absoluut eens langs moet, mocht je inspiratie zoeken:

1. Hotel De Goudfazant, Amsterdam Noord
Al sinds 2006 geopend en de onmiskenbare pionier op dit gebied. Hotel de Goudfazant ligt in een niemandsland aan het IJ op een industrieterrein in Amsterdam-Noord. De naam is enigszins misleidend want het gaat niet om een hotel maar om een restaurant.

Hotel de Goudfazant, Amsterdam Noord

2. Villa Augustus, Dordrecht
Het restaurant van Villa Augustus ligt middenin haar eigen moestuin. Het bijhorende Hotel is gevestigd in een prachtige oude Watertoren. Lekker vintage met met een local touch. Er is ook een leuke shop aan de voorzijde te vinden. Mooi voorbeeld van duurzaam en lokaal ondernemen.

Villa Augustus, Dordrect

3. P’rooflokaal, Veghel
In de topetage van een oude graansilo aan de Veghelse Noordkade is P’rooflokaal gevestigd. Met een fantastisch rooftop terras is dit zonder twijfel het hoogste dakterras van de regio. De menukaart is ook van hoog niveau. Recentelijk heeft P’roooflokaal Joppe Sprinkhuizen (sous-chef Treeswijkhoeve**) aangetrokken.

P'rooflokaal, Veghel

4. Meesterproef, Nijmegen
In de oudste stad van Nederland, in de oude Honig-fabriek aan de Waal, vinden we de zetel van de Meesterproef. Lekker verlaten en oh zo lekker binnenkomen. Eenvoudige, lekkere en vooral ambachtelijke kaart. Sterk aan dit concept is de samenwerking met local heroes als een bierbrouwerij en diverse lokale leveranciers.

Meesterproef, Nijmegen

5. Mercat, Amsterdam
In het Amsterdamse Panama-gebouw, de voormalige elektriciteitscentrale van de haven, zit een echte Spaanse eyecatcher. Van Iberico tot Picho-avond. What’s in a name. Mercat is conceptueel erg sterk in het doorvoeren van themageoriënteerde initiatieven zoals een paellaweek en Dine & Dance-avonden.

Mercat, Amsterdam

6. Radio Royaal, Eindhoven
In Philips’ voormalige energiehuis aan het befaamde Strijp-S is het goed toeven tussen de ketels en machines. Alsof de tijd stil is blijven staan. Goede sfeer en een eenvoudige kaart. Bij Radio Royaal zit de kracht hem overduidelijk in de eenvoud.

Radio Royaal, Eindhoven

7. Fenix Food Factory, Rotterdam/Katendrecht
Geen restaurant maar wel een must see! In een oude loods in het eigentijdse Katendrecht zijn oprecht enthousiaste mensen bezig met mooie dingen. Een dagelijkse ambachtelijke versmarkt op de Kaap. Je vind er een brouwer, bakker, slager, kaasboer en veel meer. Alles in een heerlijke ongedwongen en relaxte sfeer.

Fenix Food Factory, Rotterdam/Katendrecht

8. B Amsterdam
Naast flexwerkfactory is dit Oude hoofdkantoor van IBM de perfecte venue voor het organiseren van edgy events. Wat nog weinig stedelingen weten, is dat men het eten er van het dak haalt. Staaltje urban farming in Amsterdam.

B. Amsterdam, Amsterdam

9. A-Lab, Amsterdam
Over underground gesproken. Alsof de laboranten een uur geleden zijn vertrokken. Het oude Shell Laboratorium is beschikbaar als event-venue en zeker een van de meest originele in het Amsterdamse.

A-Lab, Amsterdam

10. Foodhallen, Amsterdam
Een te gek foodcourt in de oude tramremise aan het Bellamyplein. Je vindt er een fantastisch scala aan originele foodconcepten met veelal mini-outlets van zaken als The Butcher en Jabugo. Sterk concept door snelle en eenvoudige opzet met de juiste mix.

Foodhallen, Amsterdam

En denk verder natuurlijk aan Stork, Het Centraal Ketelhuis, De Maassilo, De Rijtuigenloods, REM Eiland, De Fabrique etc.

Weer wat food for thought, or shall I say thought for food! ??

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Abonneer op de nieuwsbrief